Wydawnictwo Zielone Brygady - dobre z natury

UWAGA!!! WYDAWNICTWO I PORTAL NIE PROWADZĄ DZIAŁALNOŚCI OD 2008 ROKU.

Stanowisko krakowskich organizacji ekologicznych ws. projektu budowy spalarni odpadów i podatku odpadowego

STANOWISKO
KRAKOWSKICH ORGANIZACJI EKOLOGICZNYCH
WS. PROJEKTU BUDOWY SPALARNI ODPADÓW
I PODATKU ODPADOWEGO

RECYKLING TAK, SPALARNIA NIE!

Krakowskie organizacje ekologiczne w pełni solidaryzują się z protestem radnych Nowej Huty przeciwko budowie na terenie Krakowa spalarni odpadów. Planowanie tej niezwykle kosztownej inwestycji w sytuacji, gdy tylko niewielka część mieszkańców jest objęta systemem zbiórki odpadów zgodnym z europejskimi standardami, uważamy za całkowite nieporozumienie.

W żadnym mieście na świecie nie zastosowano spalania wszystkich powstających odpadów, jak to proponuje się wprowadzić w Krakowie. Nie byłoby to zgodne z zasadami ochrony środowiska i prowadziłoby do katastrofy ekonomicznej.

Zamiast wydawać dziesiątki milionów (może setki?) złotych na spalarnię, a wcześniej na referendum ws. nałożenia na mieszkańców podatku śmieciowego (którego celem jest de facto ponad 100%-owa podwyżka opłat i przywrócenie monopolu MPO), należy wprowadzić na terenie całego Krakowa selektywną zbiórkę odpadów. Mieszkańcy Grodu Kraka powinni wreszcie mieć możliwość zagospodarowania odpadów w modelowy sposób, jaki od już od wielu lat mają mieszkańcy Powiatu Żywieckiego, Oświęcimia czy Raciechowic.

Oczekujemy również stworzenia mechanizmu wspierania zakupów kontenerów do selektywnej zbiórki przez właścicieli i administratorów nieruchomości, dzięki czemu mieszkańcy będą mogli nieodpłatnie pozbyć się znacznej części swoich odpadów – zgodnie z uchwałą Rady Miasta Krakowa z 27.8.1997 ws. szczegółowych zasad utrzymania czystości i porządku. Od momentu wprowadzenia na terenie nieruchomości selektywnej zbiórki surowców wtórnych, wywóz tych odpadów odbywa się bezpłatnie.

Piotr Rymarowicz, Fundacja Wspierania Inicjatyw
Ekologicznych
Paweł Głuszyński, Ogólnopolskie Towarzystwo
Zagospodarowania Odpadów “3R”