Wydawnictwo Zielone Brygady - dobre z natury

UWAGA!!! WYDAWNICTWO I PORTAL NIE PROWADZĄ DZIAŁALNOŚCI OD 2008 ROKU.

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI FZ WARSZAWA (STOWARZYSZENIE KULTURALNO-EKOLOGICZNE „ZIELONE MAZOWSZE”) W 2000 R.

(zdjęcie) Uliczna konferencja prasowa FZ

1. ROWERY
• Zorganizowaliśmy 5 przejazdów rowerowych z udziałem od 50 do 400 osób, największe na powitanie wiosny, Dzień bez Samochodu oraz Europejski Dzień bez Samochodu. W tym ostatnim uczestniczył wicemarszałek Sejmu. Namówiliśmy też na przejazd tego dnia rowerem ministra transportu i kilku posłów.
• We wrześniu wobec braku działań właściwych służb, zmierzających do oznakowania częściowo wybudowanej 2 lata temu ścieżki rowerowej, wykonaliśmy ją własnym sumptem – 1,3 km ścieżki rowerowej wzdłuż ul. Słowackiego i przez Park Kaskada. Po miesiącu ZDM usunął nasze znaki, jednak nie poddaliśmy się zwątpieniu i odmalowaliśmy ścieżkę. Okazało się, że słusznie. Wg ostatnich informacji, urzędasy nie tylko już nie chcą ścieżki niszczyć, ale wręcz zamierzają na wiosnę odnowić oznakowanie.
• Efekt przyniosła też nasza akcja z grudnia '99 – wybudowano zaległą ścieżkę wzdłuż ul. Nowopowązkowskiej (prawie 2 km).
• Pod wodzą Michała Rotnickiego współorganizowaliśmy serię profesjonalnych zawodów rowerowych Wheeler Cup.
• Nie spełnił pokładanych w nim nadziei zespół rowerowy przy ZDM, w którego pracach uczestniczymy od początku roku. Wspólnie przygotowaliśmy szczegółowy projekt techniczny 3 szlaków rowerowych o łącznej długości ok. 100 km, szlaki zostały oznakowane w maju 2001 ale na razie nie dokonano żadnych planowanych prac budowlanych. ZDM w dalszym ciągu nie konsultuje projektów inwestycji drogowych z rowerzystami, często nie buduje ścieżek podczas budowy dróg. Kiedy już buduje ścieżki, to kiepskiej jakości.
• Na nasz wniosek PKP wyraziły zgodę na ruch rowerów po terenach kolejowych, udostępniając dogodny dojazd z centrum nad Kanał Żerański.
• Wydaliśmy 3 numery „Kółek Dwóch” oraz kalendarz rowerowy, wznowiliśmy specjalny holenderski numer biuletynu.

2. TRANSPORT
• Nocne dla ludzi! W styczniu i lutym zebraliśmy ponad 6000 podpisów pod petycją domagającą się przywrócenia ważności biletów miesięcznych w autobusach nocnych. Sukces był połowiczny. Radni wprowadzili możliwość dokupienia do biletu wkładki na nocne w cenie 7 zł.
• Namówiliśmy Ministerstwo Transportu do wspólnej kampanii na rzecz ograniczenia prędkości w miastach do 50 km/h. Wspólnie z PKE wydaliśmy 10 tysięcy plakatów, które zawisły w kilku miastach, ulotki dla posłów, uczestniczyliśmy w konferencji ministra transportu, zorganizowaliśmy demonstrację z happeningiem pod Parlamentem (2000 zniczy), spotkaliśmy się z marszałkiem Sejmu. Kiedy sondaże zaczęły wskazywać 77% poparcia, w kampanię włączyły się agencje reklamy zewnętrznej, a w końcu nawet ZDM.
• Namówiliśmy władze Warszawy i zorganizowaliśmy, wspólnie z Instytutem na rzecz Ekorozwoju i Ośrodkiem Konsultacji, Warszawski Okrągły Stół Transportowy, który po kilkunastu wyczerpujących sesjach przyjął 2 rekomendacje: „Strefowanie Ruchu” i „Układ drogowy Warszawy”. Nasz przedstawiciel – Krzysiek Rytel – jest jednym z najbardziej aktywnych członków WOST.
• W maju po likwidacji przez ZDM kilku przejść dla pieszych zorganizowaliśmy terenową konferencję prasową przy jednym z nich. W ciągu 30 min. na oczach tłumnie przybyłych dziennikarzy jezdnię przeszło w niedozwolonym miejscu 60 osób (bynajmniej nie podstawionych przez Rytla, jak opowiadał wicedyrektor ZDM).
• Na jesieni Krzysiek Moreń rozkręcił kampanię przeciw nielegalnemu parkowaniu. Przeprowadziliśmy, wspólnie ze Strażą Miejską, 4 akcje. Naklejaliśmy nalepki na szyby samochodów, rozdawaliśmy mandaty (jeden ukarany nawet nam wpłacił 10 zł). Otrzymujemy listy i telefony od osób popierających kampanię.
50 km/h – lobbyści PKE i FZ w Sejmie.

3. ZIELEŃ
• Posadziliśmy 600 drzewek w Parku Szczęśliwickim i narobiliśmy sporo szumu wokół planów zabudowy Parku. Na tyle skutecznie, że Zarząd Dzielnicy Ochota zadał sobie trud zlokalizowania prowodyra (tj. prezesa SKE „ZM”) i zaszczycił go przepięknym pismem (na czerpanym papierze) w stylu wczesnego Monty Pythona.
• Namówiliśmy podczas kilku stolików ok. 850 osób do podpisania gotowych zarzutów do miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego Portu Praskiego. Spowodowało to sporą konsternację we władzach najbogatszej gminy w Polsce. Urzędasy kilkakrotnie zbierali się na naradach co z tym zrobić. Na razie podjęto uchwałę o zawieszeniu procedury, oraz inną uchwałę o wprowadzeniu opłaty za wniesienie zarzutu do planu w wysokości 150 zł. Prowadzimy też rozmowy z wysokimi czynnikami, na razie daliśmy do zrozumienia, że interesują nas wyłącznie ustępstwa dotyczące Portu Praskiego, a nie np. „dobre znajomości w WFOŚ”, jak nam zasugerowano.
• Na podobnej zasadzie wnieśliśmy 78 zarzutów do MPZP Sadów Żoliborskich. Zarzuty zostały uwzględnione, dzięki czemu uratowano spory skwer, boisko oraz fragment zabytkowych fortyfikacji.
• Współorganizowaliśmy sesję nt. zieleni miejskiej „Chrońmy zieleń Warszawy”.
• Objęliśmy patronat nad wystawą „Zielone skarby Ursynowa” w Domu Sztuki.

4. ODPADY
• W kwietniu prezydent Paweł Piskorski kliknął myszką, uroczyście uruchamiając piec spalarni. Do dzisiaj spalarnia nie działa. W ciągu wakacji miały miejsce dwie poważne awarie, m.in. zapadła się obudowa pieca. W grudniu Minister Środowiska poparł nasze odwołanie i uchylił pozwolenie na emisję zanieczyszczeń. To blokuje uruchomienie zakładu na co najmniej kolejne pół roku.
• Podczas Dnia Ziemi na Bielanach uczyliśmy dzieci kupować piwo wyłącznie w butelkach zwrotnych.
• W grudniu przeprowadziliśmy kilka warsztatów na podobny temat w bielańskich podstawówkach.
• W czerwcu na nasze zaproszenie przyjechał do Warszawy dr Paul Connett i opowiadał o szkodliwości PCW.

5. UDZIAŁ W IMPREZACH, SZKOLENIACH, WYJAZDACH
• Dzień Ziemi (imprezy na Polu Mokotowskim i na Bielanach),
• Konferencja nt. POPS (Persistent Organic Poluntants – Trwałe zanieczyszczenia organiczne) w Czechach,
• Polsko-niemieckie seminarium transportowe z okazji Dni Berlina w Warszawie (Krzysiek Rytel prowadził warsztaty),
• Seminarium „Towards Car Free Cities” w Berlinie,
• Konferencja „Towards Car Free Cities II” w Timisoarze,
• Konferencja o utylizacji odpadów medycznych w Piotrkowie (referat),
• BikeTour (współorganizowaliśmy polski odcinek) oraz Ekotopia,
• Kongres Federacji Zielonych,
• Piknik Rowerowy „Gazety Stołecznej”,
• 2 seminaria nt. zrównoważonej gospodarki leśnej,
• Anty-szczyt w Pradze, niektórzy posiedzieli parę dni,
• Spotkania sieci Miasta dla Rowerów.

6. MEDIA
• Wydrukowaliśmy kilkanaście rodzajów naklejek na źle zaparkowane auta: „Jestem burakiem”, „Prawo jazdy kupiłem na bazarze”…
• Wydrukowaliśmy naklejki na ramę roweru „O jeden samochód mniej” z okazji EDBS.
• Wznowiliśmy ulotki i naklejki o PCW.
• Wydrukowaliśmy ulotkę o hipermarketach „Kupuj lokalne”.
• Wydaliśmy kalendarz rowerowy na rok 2001.
• Nasze artykuły ukazywały się w „Gazecie Dnia Ziemi” i ZB (dwa razy nasze zdjęcia trafiły na okładkę ZB).
• Konsultowaliśmy materiał nt. rowerów w „Ogrodach”.
• Przez cały rok systematycznie aktualizowaliśmy nasze strony internetowe (www.f.z.pl), prowadząc na nich serwis ekologiczny.
• Kilka listów prezesa ukazało się w „Gazecie Stołecznej”. Plagiatowali nas w „Rzeczypospolitej” (to już tradycja) oraz – uwaga, nowość – w „SuperExpressie” i „Życiu Warszawy”.

Prezydent Warszawy i FZ przed sesją Rady. (zdjęcie)

• Produkowaliśmy się w redakcji rolnej TVP1, gdzie dołożyliśmy Unii Europejskiej, a zwłaszcza polskim ministerstwom, w „Rowerze Błażeja” mówiliśmy o kradzieżach rowerów, radykalnych akcjach ekologicznych oraz globalizacji (gdzie dołożyliśmy merytorycznie cienkim AISECowcom i Młodym Demokratom, oraz nie daliśmy się zmanipulować Olechowskiemu), występowaliśmy regularnie w „Kurierze Warszawskim”, byliśmy wielokrotnie cytowani w lokalnych mediach.

7. RÓŻNOŚCI
• W ramach kontraktu z ARP S. A. braliśmy udział (Olek Buczyński, Zuzanna Iskierka) w ocenie efektów finansowanej przez GEF kampanii na rzecz ochrony warstwy ozonowej.
• Współorganizowaliśmy spotkanie z mieszkańcami i kupcami przeciwnymi budowie hipermarketu przy dworcu Wileńskim.
• Nasz reprezentant – Andrzej Cybulski – aktywnie uczestniczył w tworzeniu polskich standardów certyfikacji lasów (FSC).
• Braliśmy też udział w tworzeniu planów zrównoważonego rozwoju gminy Warszawa – Białołęka.
• Wynegocjowaliśmy od BORu 200 złotych odszkodowania za zniszczony podczas „zabezpieczania demonstracji” film fotograficzny.
• Magda Zowsik zorganizowała na SGGW wykład Macieja Muskata o globalizacji ekonomicznej.

8. SPRAWY ORGANIZACYJNE
• Mamy nowy lokal! Wprawdzie notorycznie nie mamy do niego kluczy, ale nie ustajemy w nadziei, że to tylko przejściowe trudności.
• Liczba członków pozostaje na stałym, niewielkim poziomie. Federacja trochę odmłodniała (duchem). Kilku starych zblazowanych członków przestało się pojawiać na spotkaniach, w zamian dołączyło kilka nowych, pełnych energii i entuzjazmu osób. Nie udało się jednak zrealizować ambitnych celów wyznaczonych na planowaniu strategicznym w zeszłym roku.
• Po kilku latach ponawianych z większą lub mniejszą energią działań, udało nam się zarejestrować w sądzie i w banku zmianę zarządu oraz uzyskać numer NIP.

Krzysztof Rytel, Aleksander Buczyński